Ar pozitīvām emocijām un vērienu aizvadītas BeActive Pludmales spēles, kas 23. un 24. jūlijā Ventspilī pulcēja ap tūkstoti dalībnieku, bet vēl vairāki simti ventspilnieku un pilsētas viesu apmeklēja un izmēģināja vairāk nekā 30 sporta veidu paraugdemonstrējumus un aktivitātes.

Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) organizētajās Pludmales spēlēs individuālo sporta veidu sacensībās viskuplāk bija pārstāvēta skriešana, nūjošana, virves vilkšanas aktivitātes, pludmales volejbols, ielu vingrotāju tautas klases sacensības, zumbas meistarklases. Savukārt komandu sacensībās visvairāk dalībnieku pulcēja Eiropas Ģimeņu kauss, pludmales handbols un pludmales futbols, mamanets (komandu sporta veids, kas balstīts uz volejbola noteikumiem). Spēļu ietvaros notika arī starptautiskais pludmales sēdvolejbola turnīrs, trepju tenisa un parašaušanas aktivitātes. Pludmales spēles šogad notika vienlaikus ar ielu sporta un kultūras festivālu Ghetto Games Festivāls 2022, tādējādi Ventspilī vienkopus bija iespēja pulcēties tautas, ekstrēmo un profesionālo sporta veidu entuziastiem no visas Latvijas.

“Ventspils sportiskās nedēļas nogales lielākie ieguvēji ir visi dalībnieki un ģimenes, kuras piedalījās spēlēs. Vai tās bija Ģimeņu kausa sacensības, paraugdemonstrējumi vai sacensības, Pludmales spēles parādīja to, cik daudzveidīga var būt aktīva atpūta jūras krastā. Ar nelielu izdomu mēs paši varam radīt lielisku un, galvenais, veselīgu atpūtu sev un savām ģimenēm,” uzsver spēļu organizators, LSFP prezidents Einars Fogelis, sakot paldies arī 20 sporta federācijām un Ventspils pilsētai, kas bija Pludmales spēļu partneri.

“Esam patiesi priecīgi pirmo reizi uzņemt BeActive Pludmales spēles Ventspilī. Jau vairākus gadus uzlabojam pilsētvides infrastruktūru, lai tā būtu ērti pieejama ikvienam – ģimenēm, māmiņām, cilvēkiem ar funkcionāliem un kustību traucējumiem. Rezultāts ir acīm redzams – iespējas aktīvai atpūtai Ventspilī paplašinās, ventspilnieki to izmanto un ir fiziski aktīvi visu gadu,” gandarījumu pauž Ventspils Sporta pārvaldes vadītāja Daina Paipala.

BeActive Pludmales spēlēs notika arī Eiropas Ģimeņu kauss 2022, kurā piedalījās 34 ģimenes no Latvijas un vairākām Eiropas valstīm. Sacensībās ar 12 kontrolpunktiem, kuros bija jāveic dažādi uzdevumi, uzvarēja komanda “AAA un V” jeb apvienotā Ernstsonu un Štekerhofu ģimene no Ventspils. Viņi spēlēs piedalījās pirmo reizi. Bergmaņu ģimenes komanda “Pixeli” ieguva otro vietu, savukārt trešajā vietā ir Epneru ģimenes komanda “Ar smaidu”. Komandas attiecīgi saņēma lidojuma vaučerus 1000, 800 un 600 eiro vērtībā.

“Ja ir apņēmība, nav nekā neiespējama!” sacīja uzvarētāju ģimenes pārstāve Agnese Ernstsone. “Mēs ikdienā esam aktīvi – gan kopā, gan katrs atsevišķi spēlējam futbolu, badmintonu, volejbolu, hokeju, skrienam. Ar savu unikālo varēšanu un zināšanām spēļu laikā cits citu varējām papildināt. Ģimenes sports – tās nav tikai medaļas vai konkurence, bet gan laiks, ko pavadām kopā, veltām viens otram,” domā Agnese un iesaka kopējās aktivitātēs neaizmirst par jautrību un vieglumu.

Balva – lidojuma vaučers 600 eiro vērtībā – tika izlozēta arī starp visām ģimenēm, kuras piedalījās un bija veikušas uzdevumus vismaz 8 kontrolpunktos. Izlozē to ieguva komanda ar nosaukumu “Mammas”. Uzdevumi Ģimeņu kausā bija vērsti uz komandas sadarbību, komunikāciju, veiklību un taktiku – skriešana, kāpņu golfs, spēka un atmiņas uzdevumi, pludmales futbols, balansa dēlis, arī brauciens ar SUP dēli jūras viļņos.

Ārpus sacensībām ikviens dalībnieks izmēģināja arī sporta veidus, kas kļūst aizvien populārāki dažādu paaudžu vidū, piemēram, disku golfu, kāpēju sportu, pludmales badmintonu, pludmales tenisu.

BeActive Pludmales spēles turpināsies jau 3. un 4. septembrī Portimaunas dabiskajā pludmalē Portugālē. Šī pilsēta kļuvusi par BeActive projekta partnerorganizāciju, jo ieguvusi 2019. gada Eiropas Sporta pilsētas titulu un gandrīz visa gada garumā rīko vairākus simtus sporta pasākumu.

Šogad BreActive Pludmales spēles notika Ventspils pludmales zonā, pilsētvidē un citās teritorijās, aptverot gandrīz visu pilsētu. Programma sagatavota sadarbībā ar biedrību Ghetto Games un vairāk nekā 20 Latvijas sporta federācijām un organizācijām, iekļaujot arī aktivitātes cilvēkiem ar kustību un funkcionāliem traucējumiem. Šīgada spēļu partneri: Latvijas Tautas sporta asociācija, Latvijas Disku sporta savienība, Latvijas Vieglatlētikas savienība, Latvijas Basketbola savienība, Latvijas Riteņbraukšanas federācija, Latvijas Futbola federācija, Latvijas Karsēju sporta federācija, Latvijas Alpīnistu savienība, Latvijas Ielu vingrošanas federācija, Latvijas Disku golfa federācija, Latvijas Florbola savienība, Latvijas Paralimpiskā komiteja, Latvijas Virves vilkšanas federācija, Latvijas Lakrosa federācija, Latvijas Skeitborda federācija, Latvijas Triatlona federācija, Latvijas Airēšanas federācija, Latvijas Handbola federācija, Latvijas Volejbola federācija, Latvijas Regbija federācija, Latvijas Sērfošanas un SUP federācija, Latvijas Badmintona federācija, Latvijas Tenisa savienība, Latvijas Petanka sporta federācija, Latvijas Zēģelētāju savienība, Velotriāla klubs “Karters”, biedrība “Latvijas Pludmale”, Ventspils Maratona klubs, VENDEN.

Vairāk par BeActive Pludmales spēlēm, rezultāti un kopvērtējumi www.pludmalesspeles.lv.

BeActive Beach Games spēles radītas, lai meklētu jaunus veidus, kā cilvēkus neatkarīgi no vecuma, veselības iespējām, fiziskās sagatavotības vai prasmēm piesaistīt aktīvam dzīvesveidam gan dabiskajās, gan mākslīgi (piemēram, pilsētvidē) veidotajās pludmalēs. Sporta spēļu modelis izveidots Erasmus+ projekta ietvaros, Latvijas Sporta federāciju padomei sadarbojoties ar citām Eiropas valstu un starptautiskām sporta organizācijām. Pludmales sporta spēlēs šogad Ventspilī ierodas arī ģimenes un sporta organizāciju pārstāvji no teju desmit citām Eiropas valstīm, lai pludmales sporta kustību paplašinātu arī savās zemēs.