2018. gadā Starptautiskā Sporta un kultūras asociācija (ISCA) komanda un tās partneri projektā “Bēgļu integrācija caur Sportu” Dānijā apmeklēja Birkerød tenisa klubu, kas atrodas uz ziemeļiem no Kopenhāgenas. Pilsēta Birkerød pēdējos gados ir pieredzējusi bēgļu pieplūdumu, un, kad uzplaiksnīja imigrācija, kluba priekšsēdētājs Jespers Tvernets uzskatīja, ka tā ir daļa no viņa un viņa kluba pienākuma kaut ko darīt, lai palīdzētu cilvēkiem, kas pārceļas dzīvot šajā rajonā, un nodrošināt, ka bēgļi var ieintegrēties un iemācīties dāņu valodu.

Tieši tāpēc Jespers kluba valdei ierosināja ideju, ka viņa pārstāvētā sporta organizācija varētu iesaistīt bēgļus, lai palīdzētu viņiem iekārtoties šajā rajonā. Sākumā valde bija nedroša un kādu laiku apsprieda šo ideju, bet, tā kā Jespers uzņēmās atbildību par šo projektu, priekšlikums izpelnījās vienbalsīgu atbalstu.

Pēc sākotnējiem neveiksmīgajiem mēģinājumiem reklamēt iniciatīvu sociālajos medijos un tradicionālajos plašsaziņas līdzekļos klubs personīgi devās uz bēgļu kopienu un uzaicināja nelielu skaitu bēgļu uz klubu pēc tam, kad bija iepazinies ar bēgļu prasmēm galda tenisā, lai gan viņi vēl nekad nebija spēlējuši tenisu. Bēgļu ierobežoto apstākļu dēļ tika nolemts, ka, lai palīdzētu viņiem piedalīties, viņi saņems vienu gada bezmaksas dalību, raketi un bumbas, kā arī vienu bezmaksas nodarbību nedēļā.

Sākot ar šo brīdi, Birkerød bēgļu kopiena sāka aktīvi iesaistīties tenisa klubā. Tagad ir ap 40 bēgļu, kas ir kluba biedri, un vienas sesijas laikā klubā ir 10 līdz 20 cilvēki, ieskaitot bērnus un pusaudžus.

Klubā komunikācija notiek dāņu valodā, un tas ir palīdzējis ieintegrēt jaunpienācējus. Bēgļu bērni ir ieguvuši lieliskas dāņu valodas prasmes, un daudzi pieaugušie arī ļoti ātri uztver valodu.

Ne tikai sports un valoda ir palīdzējusi daudziem bēgļiem integrēties. Ģimenes vide un jauni kontakti, kas izveidojušies ar citiem kluba biedriem, ir radījušas nodarbinātības iespējas dažiem bēgļiem, un pat pastāvīgie mājokļi reizēm ir nodrošināti caur šiem kontaktiem.

Pēc interesantā, pamatīgā ieskata par to, kā tenisa klubam izdevies gūt panākumus, integrējot un iesaistot bēgļus vietējā sabiedrībā, bija pienācis laiks iesaistīties šajā pasākumā, jo klubs bija devis iespēju visiem spēlēt tenisu uz diviem kortiem gandrīz divas stundas. Sporta un fizisko aktivitāšu spēks apliecināja sevi pilnībā!

Alexander Appleyard-Keling, ISCA